Kedd

2010.11.02. 5 komment

 

Szép, fantáziadús, ötletes, fergetegess cím.

 

Épp itthon henyélek-henyélgetek. Jutka elment suliba, de előtte vettünk fel a bankban pénzt. Aztán a havi bérletkártyámat kellett volna feltölteni, de nem találtam hozzá irodát, úgyhogy bementem a sparba, vettem két sört, így van apróm, amin majd tudok jegyet venni. Ez van. Itt sör kell a jegyhez. Az egyiket most iszom meg, a másikat meg majd Jutka, suli után.

 

Jahh, tesómnak kössz a : https://www.youtube.com/watch?v=tM0sTNtWDiI dalt, ugyanis mikor elkezdtem hallgatni eszembe jutott a HowIMetYourMother s elkezdtem röhögni, s most egész nap ezmegy a fejemben, s most meg is nézzük újra a sorozatot Jutkával. Mindenkinek ajánlom, aki szereti.

 

Na, úgyhogy 2re megyek melózni addig is írok blogot. Bár mittomén mit, mert mostanában sokminden nem történik a melón kívül.

 

A meló amúgy jó. Úgy van, h keddtől szombatig, 2-től éjfélig (szombaton 1-ig). Beérek 2-re, s má előző nap összeírtam, h a kis Mise en Place-omból miket kell majd elkészítenem. A Mise en Place, az azoknak a dolgoknak a gyűjtőneve, amik a kajákhoz kellenek. Tehát pl.: birsalma kompót, rukkolahab, lazacfüstölés, gesztenyekarika, churros, blini, ananász, ananász chips, ananász szósz ésatöbbi (az ananász hadseregről akartam képet készíteni, de nem volt nálam a telefonom). Tehát megnézem mi kell aztán nekiállok, s féligmeddig önállóan negyed 6-ig megpróbálok megcsinálni mindent. Akkor aztán 6-ig takarítás, és kaja, pihi 7-ig. Utána még fél 8-ig befejezem a dolgokat, s kb. fél 11-ig adom a kajákat. Először előételek, aztán, közben desszertek. Átlagos napon 30-34 vendég van ezidő alatt. Faszverés nincs, ha épp nem rendelnek, akkor mosogatás, takarítás van. A szombat más. Ott fél8-tól fél10-ig van az első szerviz, utána kifulladásig (23:30) a második. Ez kb. 64 vendéget jelent összesen. A jó, h mindenki egyszerre jön. Szóval kemény úszás van, főleg a 2. szerviz alatt, mert akkor már az ember lefáradt, a fasza tele van, az előkészített dolgok is megfogyatkoztak, pont kifogy a balzsamecet, az előre elkészített fagyigombócok elfogytak, ilyenek. De állítólag jó voltam. Szerdán viszont szar. Séf úr kicsit ki is kattant, de mondta a végén, h néha előfordul a catastrophe en service. 

 

Séf úr egyébként Jérémy, 28 éves, és rendes srác, meló után hazavisz, ordibálni még nem ordibált, max. fennhangon káromkodott. Néha azonban vannak szabotázs akciói. Pl. beteszek vmit a sütőbe, 180 fokra, 7 percre (időzítőt is beállítom). Ránézek a cuccra,h mizu, még maradhatok egy percre (stoppert ismét beállítom). Megint ránézek, szarrá van égve. Séf bácsi meglátja, Gabohrrhr, ez poubelle! Hány fokon volt a sütő? 180-on! - mondom. Hát nem, mert én átállítottam! Mindig nézd, h hány fokon van! WTF! Ez meg volt ananásszal, gesztenyekarikával, ilyesmi.

 

Aztán volt olyan, h lebasz, h a tárkonyosmeggyeszselatinos cuccot rakjam már a hűtőbe. Megfogja, odamegy a hűtőhőz, be akarja rakni, de észreveszi, h a churros tésztát a kacsahúsokhoz raktam tegnap este (mert máshol nem volt hely). Ganohrrhhr! Ennek nem itt a helye, nem a húsoknál, nem a halaknál, ez a patisserie-hez megy! S átrakja. Majd a másik mozdulattal tárkonyosmeggyeszselatinos cuccot berakja a kacsákhoz. WTF!

 

Szóval vannak ilyen szabotázsakciók, de totál rendes arc, meg az üzletvezetőpincér Dominique is. Aki Dézsma Dominique, ugyanis mindig lopkod a dolgokból. Főleg a gesztenyéből.

 

Ja. Bármennyire is akarok magamra büszke lenni, h királyul lenyomom a szervizt, meg úgyahogy időre megcsinálom a Mise an Place-t, nem lehetek annyira. Mivel meg van felezve az étlap. Most 3 előétel van, s 2 desszert, alapból 4 előételt, s 4 desszertet csinálnék. 

 

S a gázovics, h pénteken utolsó munkanapom lesz. De Séf bácsi azt mondta, h ír nekem ajánlólevelet, s akkor majd bizti könnyebb lesz találni melót. S ne is mosogatósat keressek, hanem nyugodtan menjek commis chef-nek, vagy aide de cuisine-nek. Egyébként a Rue le Bec nevű helyről hívtak, h menjek Barman-nek, de mondtam, h konyhán akarok nyomulni, s mondta a faszi, h jó majd, hívjam vissza, ha szabad leszek. Visszahívom, de akkor sem akarok barman lenni.

 

Itt amúgy a melóhoz nem kell papír vagy ilyesmi. Van vmi 1-2 hónapos tanfolyam, de semmi értelme, s a melóhelyen is csak azt nézik, h jól csinálod e, vagy lehet e belőled vmi. Tőlem sem kértek papírt, s annyira olvasták el a CV-m, h azt hitték, h informatikusként dolgoztam. Szóval végülis rámnéztek, szimpi voltam, azt ennyi.

 

Ja, ami még vicces az a kommunikáció. Angol-francia-mutogatás-néha magyar. Tehát Excuse Me Chef! Est-ce que je peu (blugy-blugy - beleönteni mutogatva) tejszín into de la casserole? Öööö...vagyis creme... vagy olyanokat kérdezek tőle, h miért akartam én szakács lenni. Aztán hülyén néz, és megkérdezi, h én vagy ő...ja igen, ő. hoppácska. De ő is mond olyat, h Gaborhhrrhr, amenez huit eggs svp! De azért jól megértjük egymást, végülis.

 

Bár egyszer mondtam, olyat h bocsi Séf, tudna adni pénzt? WTF! pénzt! WTF! pénzt, s mutogatok a rongyra...ahh, okay. kb hasonló a kiejtése a két dolognak (legalábbis számomra).

Natehát a meló ilyen. Kurvagyorsan csinálj meg minden, de kurvaszépen. A tárkony levél sem lehet akármilyen, amivel díszitjük az ételt, mert pont egy, többlevélbe nyíló szár legyen. De sztem ez még istenes hely, mert nem basszák nekem a 20kg-os rézlábost, mint azt anno Bocuse bácsi csinálta.

 

Rem, a következő helyen is vmi jó fej séfet kapok, s remélem lesz következő hely.

 

Amúgy voltunk segélyért, elvileg decemberre kapunk (ha úgy bírálják el), de novemberre a teljes lakbért kell majd fizetni.

 

Nemsokára talán bankkártyám is lesz (Jutkának már van, ma kapta meg).

 

S ha lesz már fix melóm, akkor felfedezhetem a sarki kocsmát, amely a Chez Sebti et Rita nevet kapta. Ja. Még nem mondtam asszem, h az arab negyed közepén lakunk. Velünk szemben van vmi arab imádkozóhely, s most pénteken annyian voltak ott, mint az oroszok...vagy izé, mint a...tehát sokan. Van itt egy Afrika Shop, amelyben 2 kínai dolgozik. China Yasmine vizipipás étteremféle, amit egy arab visz. Illetve arab nájtklub is van, ahova csak férfiak mehetnek be, úgyhogy engem nem engedtek.

 

Na egyenlőre ennyi. Tegnap akartunk menni állatkertbe is, de lejárt a bérletünk, úgyhogy nem akartunk 8 eurót kiadni jegyekre. Szombaton viszont megyünk. Egy brutál nagy parkban van, ami kurvaszép, ilyen central park kb. És tök ingyen. Parc Tete d'Or a neve. Meg van még sok parkdzsoni, akiket még jó lenne meglátogatni.

 

Ja, ami nem szimpi az a piálás. Nem szabad kocsmába járni, vagy kurva gazdagnak kell lenni. Míg otthon az egyetemista parasztok raklamálnak a 290 Ft-os korsó sörért, addig itt legjobb áron is 2,5 euróért kapsz 2,5 dl sört. Tehát vazze, csak a sör minimum 50 euró egy este. Aztán a rövidek...ha hatan vagyunk akkor egy kiskör kb 30 euró. Úgyhogy max. karácsonykor. 

 

Mi maradunk a Dagsbier-nél, illetve a Grafenwalder nevű Lidl márkájú sörnél, ami nem annyira gáz és csak 0,39 euró (eddig 0,33 volt, de most emeltek). A borok veszélyesek. Vettünk (azaz Jutka vett) Pays d'Héraultot, ami 1 l vörösbor, 1,10 euróért, de appám, ez még a királyvizet is szétmarja. Úgyhogy narancslével, vízzel meg cukorral egybeforraltuk, azt király lett (6 l narancslé 4,5 euró).

 

A kaját is meg lehet úszni olcsón. 0,5kg sonka 1,5 euró; 800g Brie-utánzat (nemannyirarossz) sajt 3-4 euró, 1kg marha apróhús (vagyhogyhívják) 6-8 euró, ésatöbbi. Éttermek sem annyira túl drágák. Egy déli menüt elvileg 12-15 euróból kapsz. És itt alap, h hoznak vizet, nem faszomásványvizet kell venni. Még a kebabosnál sem!

 

Na, jólvan gyerekek, búcsúzik Fülestocskó mára. Legyetek jók.

 

Ja! A deep-es cserépkályha undorító. Olyan, mint egy hiba a térben. Ez kinek az ötlete volt? Remélem Abdulgami, avagy Bayo mester már telehányta. Mondhatnám a Nico-t is, de sztem Ő még észre sem vette.

 

Pubról nem tudok semmit. Blinky-vel mivan?! Remélem kakil rendesen. Adjatok neki puszit a nevemben. Gábornak pedig basszon neki vki egy jégtömböt, ha már én nem vagyok ott.

 

Puszi mindenkinek.

 

LoveUAll,

 

Ratykovics Ratymándi Ratyesz Ratyerák

A bejegyzés trackback címe:

https://ratyerak.blog.hu/api/trackback/id/tr22415648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vhili 2010.11.03. 11:18:17

Szuper, hogy faszán megy a meló! De Dézsma Dominique-ról jól tudom, hogy nem főpincér hanem a legfelkapottabb bohóc bűvölő Lyontól duli duli St. Tropéig. Szóval miféle buzi bárban dolgozol? Egyébként is honnan ismered Dézsma Dominiquet miközben köztudott, hogy Harkán vagy most is.

Ui.:Lorsque vous vous rentrer à la maison peu de mal?

Pusszantás Vilcsi

GbzMColish 2010.11.08. 08:17:42

Helyes Tocsykám, nyomjad ezerrel, tízezerrel, százezerrel!!!
Dominikről fényképet kérünk, mert jó. Meg a só, az is nagyon jó!
Találj munkahelyet, de vezető mesterszakács alatt ne vállalj el semmit!!!!! Mert megteheted!
Mert: This gona be legend - wait for it - dary!

Gbz

Vüktim 2010.11.12. 11:23:26

A cserépkályha egy fasza cuccos, mindenki akarta és megszavazta, azért lett telepítve. Gábor is mindig akart fát vágni, aprítani és tüzet rakni, hát most csinálhatja.

Zsömi-Zsé 2010.11.13. 04:47:06

Remélem minnél előbb látom a napbarnította pofitokat aranyapám. Tudom Harka messze van és jól működik a szoli, de mégis. Néha egy kis körre leugorhatnál Pub-ba vagy Deep-be.
A legközelebbi viszontlátásig pusszantás Mindkettőtöknrk
Bye all

Vhili 2010.11.15. 08:35:42

Ha jól tudom a Gábor már nem is pultosként hanem favágóként dolgozik a deepben. Állítólag saját maga kérte ezt, pedig így sokkal kevesebbet keres, de azt mondta végre azt csinálhatja amit igazán szeret. Fura de van ilyen. Tocsi a harkai közértben nem értik, hogy a kifli szó helyett miért a "báget" szót használod. Nincs semmi bajod ugye?
süti beállítások módosítása